Kris Kristofferson biografi

Kris-Kristofferson-4flite

Svein Inge Olsen
KRIS KRISTOFFERSON
DIKTER DRØMMER
LÆRER LØGNER

Musikkhistorie fra Genesis Forlag.

Med utgangspunkt i den fascinasjonen Kristofferson vekker i forfatteren og andre, tegner Svein Inge Olsen et personlig portrett av mannen som blir kalt ”The Bedroom Poet”. En hyllest av artisten, filmstjernen og samfunnsrefseren Kris Kristofferson.

Alle har et forhold til Kris Kristofferson, bevisst eller ubevisst. Når du hører en Kris Kristofferson-sang, blir du tatt med inn i en historie, og du blir kjent med personer, som i løpet av noen korte vers vokser fram for deg som virkelige personligheter. Kristofferson er en portrettør og historieforteller av rang. Det er hans evne til å formidle en ekthet og varme i et portrett som han tegner med noen ganske få ord som er det mest imponerende med hans talent.

En slik evne reflekterer egenskaper i personen som besitter dem: En evne til innlevelse og medfølelse. En varme og en godhet for mennesket, med alle dets mangler og feil. En forståelse for menneskers tanker og følelser, som bunner i en ekte og oppriktig kjærlighet til mennesket. Det er dette som gjennomsyrer alt Kris Kristofferson har skrevet, og det er vel noen av de samme egenskapene som har gjort ham til filmskuespiller også.

Kris Kristofferson ble hyllet på Utvandrerfestivalen i Kvinesdal den 23 juni 2001, der forfatter Svein Inge Olsen hadde ansvaret for åpningen. Dette falt tilfeldigvis på den helgen som Kris Kristofferson fyllte 65 år, og han ønsket selv å bidra med en hilsen og to sanger direkte på storskjerm fra Praha (der han spilte inn filmen ”Blade 2”). Det ble lest bursdagshilsener fra boka som Kristofferson kommenterte.

Forfatteren har sammen med musikere/artister som Vidar og Mona Ida Frøysnes, Daumann og Jan Groth presentert boka på arenaer som Smuget i Oslo, Bellmann på Notodden, Protestfestivalen i Kristiansand og Utvandrerfestivalen i Kvinesdal.

I boka er det mange uttalelser om Kris fra norske musikknavn, deriblant dette:

«KK er for meg det uttrykket vi her kaller for «heilved», som betyr at da er det veldig i orden, at det er helstøpt. Det er et uttrykk som betegner noe av det beste som finnes. Det gikk mange år fra jeg hørte «Me And Bobby McGee» til jeg fikk vite at KK hadde skrevet den. I mine yngre dager hadde jeg selv «Sunday Mornin’ Coming Down» på repertoaret mitt. I 1992 hørte jeg The Highwayman i Oslo Spectrum og for meg er disse fire Willie Nelson, Johnny Cash, Waylon Jennings og Kris likeverdige. KK har utvilsomt vært en av mine veievisere og inspiratorer, og han er som en mystisk figur og en historieforteller jeg har stor sans for. KK har for øvrig, i likhet med meg vært engasjert i Nicaragua».
– Åge Aleksandersen, norsk artist

«Respektabel bok om Kris Kristofferson! Det er ikke den letteste kjendisen i verden Olsen har valgt å skrive om. For Kris Kristofferson har et høyst ujevnt liv, både offentlig og privat, bak seg – så langt. Prestasjonsnivået hans har svingt mye, men ingen kan ta fra ham hans fantastiske lyriske kraft som forfatter av både fortellinger og sanger som er skrevet av et ærlig og varmt hjerte og et nesten dumdristig sinne mot politisk kynisme og undertrykkelse. Men alt dette og mye mer til formidler Svein Inge Olsen på en respektabel, ofte meget fengslende og detaljrik måte.
– Tormod Uleberg i Fædrelandsvennen»


Kris Kristofferson i Kristiansand i juni 2004
Foto: Sol Nodeland

95531-bilde013

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s