PRESSEMELDING
NY BOK OM MENNESKENE OG SLEKTEN I FRAKKFJORD I LOPPA
I dag lever vi i en tid hvor slektsforskning blir stadig vanskeligere, til tross for at data gjør letingen enklere. Mine, dine og våre barn er blitt vanlig. Forskjellige etternavn i samme familie er heller ikke uvanlig. Kompliserte familieforhold gjør det hele mer komplisert. Røtter og identitet har alltid vært viktig for menneskene. Vi kan aldri helt forlate vår egen fortid. Selv etter at historien ikke lenger fortelles, er røttene fortsatt der. Jeg er overbevist om at stabilitet betyr mye for at menneskene skal ha det godt. Vi trenger ikke gå lenger tilbake enn 20-30 år, så hadde vi en atskillig større stabilitet enn i dag.
I tillegg til dette stuer vi oss i mye større grad mer sammen i store byer, men har mindre kontakt med hverandre. Menneskene i Frakkfjord lagde et lite samfunn bestående av noen få familier, som vokste opp sammen, som tilhørte det samme folket. Mye var smertefullt og mange reiste derfra med glede, men røttene tok de med seg, det som var godt med dem.
Stammor for vår familie var Ingeborg Anna Nilsdatter (1840-1917), som fikk til sammen seks barn med tre ektemenn. To av ektemennene forsvant på havet. De seks barna Petrine, Kristian, Olufine, Jens, Eline og Judith har etterlatt seg det som her er blitt cirka 40 sider med etterkommere. Ingeborg Annas far Nils Nilsen Berg kom fra den kjente slekten Toske Berg, som en gang kjøpte handelen på Loppa. Vi får også vite den egentlige bakgrunnen til ”Madame Toske”, som drev handelen de siste årene frem mot år 1800. Historien sier at hun var prestedatter fra Hammerfest, men det stemmer ikke. Røttene våre på Loppa går tilbake til 1600-tallet, kanskje enda lenger tilbake. I dag er Skavnakk i Frakkfjord mer eller mindre helt fraflyttet, den siste beboeren er i ferd med å pakke sakene sine.
Her er menneskene som levde her, de siste generasjonene noensinne. Det er tvilsomt om folk noen gang flytter tilbake og begynner forfra igjen.
Boken er på ca. 200 sider, med fullstendig slektsregister på de 40 siste sidene, samt flere bilder. Den tar ikke bare for seg slekten, men samfunnet Skavnakk og de menneskene som levde der. Det er også intervjuer med etterkommere av dem i dag. Mange av dem har ikke engang hørt om Frakkfjord eller Skavnakk.