CD-prosjekter

Disse CD-prosjektene har jeg vært involvert i på en eller annen måte.

figtapathy
10 år – mot avmakt! 16. august 2009.
CD-prosjektet du nå holder i hendene er kommet til av tre årsaker. Jahn Teigen, artist og mangeårig venn av festivalen sa for flere år siden at vi burde få det til. I fjor, da finanskrisen var en realitet og vi opplevde sponsortørke, fikk ideen ny næring. Når vi samtidig måtte gjøre noe spesielt i anledning 10 års jubileet i 2009 måtte det bare skje.
Den engelske tittelen ”FIGHT APATHY” viser at det er et internasjonalt snitt over det, samtidig som det indikerer hovedtema for Protestfestivalen i 2009. Les mer under…

14.-mars-2004lite

Sørlandet feirer Kris Kristofferson ble utgitt i forbindelse med Kristoffersons 60-års dag i 1996. I den tiden hadde jeg et musikkprogram på Radio Skagerak i Kristiansand. Jeg hadde lyst å gjøre noe i forbindelse med Kristoffersons bursdag, og G. Thomas sa «Hvorfor får du ikke lokale artister i studio og kombinerer det med innspilling». Så sagt og nesten så gjort. Jeg spurte Jan Rune Pedersen som drev studio i Mandal og en etter en tok artistene turen til studio. Det spesielle med denne innspillingen er bredden av artister. Flying Crap (punk), Daumann (blues), en rekke countryartister, visesangere og andre deltok. Overskuddet ble gitt til Shalams arbeid blant rusmisbrukere i Kristiansand.

30023

Ingamay Hörnberg var blant de artistene som ble spilt mest i Datsunen på 70-tallet. Hun sang gospel på svensk, men gjorde likevel uutslettelig inntrykk på en ung gutt, selv om han ikke turde fortelle det til noen. Hun forsvant plutselig ut av hjemmet vårt tidlig på 80-tallet, visstnok fordi hun hadde blitt nyreligiøs. 25 år senere leste jeg et intervju med henne og tok kontakt. Historien viste seg å være en annen. Jeg fikk forklart hva som skjedde med henne den gang tidlig på 80-tallet. Siden da har hun besøkt Protestfestivalen og vi har hatt jevnlig kontakt. Da hun fortalte at de gamle sangene ikke fantes på CD fikk jeg henne til å spille noen av dem inn på nytt på Lynor her i Kristiansand. Dette er plata.

falne-engler

Falne Engler var et plateprosjekt som startet som en radioide. Jeg besøkte min venn Sigbjørn Nedland på hans kontor og spurte hva han mente om å gjøre Kris Kristofferson på norsk. Han ringte Erik Hillestad og dermed var prosjektet en realitet. Etter å ha tenkt gjennom mange navn endte vi på disse tre artistene, Steinar Albrigtsen, Lynni Treekrem og Henning Kvitnes.
Kris kristofferson selv likte tolkningene så godt at både han og kona gråt da de hørte den. Det er en fantastisk skive, bare så synd at VG ødela den med et terningkast. Den er ikke så lett å fatt i lengre, men via Kirkelig Kulturverksted skulle det være mulig. Blant sangene som er tolket på norsk er «Me and Bobby McGee»; «Sunday Mornin Comin Down», «Help Me Make It Through the Night», «Barracuda», «Burden of Freedom»; Third World War» og tittelsporet «Fallen Angels».


DSCF2123 Capital X og Delbert McClinton under lanseringen av Fight Apathy.

I 2009 fikk vi en rekke musikkjournalister med på å kåre tidenes protestsanger. Resultatet ble en liste på ca. 100 sanger. De 20 øverste på denne listen er med på dette prosjektet. Det kunne endt der, men interessen for å delta var så stor at vi snart fant ut at det måtte bli en dobbel. De ”andre” sangene har årets hovedtema ”Avmakt”, som tema. Sangene vil enten gi en beskrivelse av avmakt, eller det motsatte. Protestfestivalen har gjentatte ganger satt fokus på likegyldighet og toleranse. På den første festivalen i juli 2000 handlet det om ”toleranse som dovenskap”. I 2004 het det at ”Likegyldighet dreper”. Under årets tiårsjubileum setter vi søkelys på begrepet avmakt, eller ”apathy”, som de sier i USA. I ordboken står det at avmakt er å ikke ha kraft eller evne til å foreta seg noe i en situasjon, være handlingslammet, ha mangel på kontroll over egen livssituasjon. Mange føler avmakt fordi de ikke vet hva de vil, andre fordi de ikke skjønner hva som foregår rundt dem.

I de senere årene, og kanskje særlig det siste året, har Protestfestivalen følt på avmakten ved å ha mistet flere sentrale aktører og venner. Noen av dem er Tove og Erik Bye, Oddlaug Johansen, Triztan Vindtorn, Steinar Lem, Aril Edvardsen og Lars Andreas Larssen (led av alzheimer til han døde i 2014). De var alle folk som slåss for noe. Min medgründer og kollega Kai Erland sluttet i 2009. Prosjektet dedikeres disse, samt til den amerikanske låtskriver, gitarist og produsent Stephen Bruton som døde av strupekreft 9. mai 2009, 60 år gammel. Bruton var en såkalt bakmann, en som sto sentralt i musikkmiljøet i Austin. Gitaristen hadde enorm betydning for artister som Kris Kristofferson, Bonnie Raitt og Delbert McClinton. Engasjementet han viste, i det han brant for, var formidabelt. McClinton har eksklusivt spilt inn en av Brutons sanger for dette prosjektet. Nevner også at Hellbillies ville vært med på denne skiva med en Bruton-sang, men pga den tragiske ulykken der vokalisten bl.a. brakk armene, måtte de droppe det.
I tillegg deltar Kris Kristofferson, som siden 2004 har vært venn og støttespiller for festivalen.

De som deltar på dette prosjektet er venner av festivalen, som enten har deltatt, eller er kjent med produsenten, arrangøren eller festivalen for øvrig.

Protestfestivalens grunntanke er å være en protest mot avmakt og likegyldighet, for engasjement og handling. Den arrangeres i ånden til Henrik Wergeland, Jens Bjørneboe, Axel Jensen og Erik Bye. Protestfestivalen har siden sistnevntes død delt ut Erik Byes Minnepris årlig. Åge Aleksandersen, som er med her, fikk den første minneprisen. Festivalen arrangeres i Kristiansand i september hvert år, og består av debatter, konserter, samtaler, performans, kunst, film og mye mer. Vi vet at det ikke finnes noe lignende i Europa og særlig spesielt er alle de hundre meningsytrere som i en eller annen form bidrar uten honorarer, men med vilje og engasjement. Det gjelder også artistene på denne dobbeltskiva.

Noe av festivalens egenart er at det ikke finnes gjerder. Det vil si at meningsytrere fra det ytterste høyre til det ytterste venstre får slippe til, fra konservative kristne til anarkister og kommunister. På denne skiva møter vi de store legendene som er passert 70 og de helt ferske låtskriverne, som nettopp har skrevet sine første sanger. Det er i festivalens ånd. Hos oss er det rom for både amatøren og den profesjonelle, for både villstyringen og byråkraten.

Tusen takk til de som har gjort FIGHT APATHY mulig:
Produsent Sigbjørn Nedland har gjort en enorm jobb. Det kunne heller ikke blitt noe av uten MTG og Larry Bringsjord som gir den ut og sponsorene Mosvold & Co og Plussbank.
Takk til min tidligere kollega Kai Erland, som aldri i verden ville sagt ja til noe så vågalt som dette, men som var min medgründer og medarrangør av Protestfestivalen i de ni første årene.

Spesielt TAKK til samtlige artister, musikere og andre bidragsytere som har bidratt til å gjøre dette prosjektet mulig.

Det er blitt en variert skive, så sjansen er stor for at du finner noe du liker. Vi – produsenten og jeg – håper det blir flest mulig.

Keep the spirit!

Med hilsen
Svein Inge Olsen
Arrangør Protestfestivalen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s