Analyse rundt 40

dikt_clip_image002Gir ut dikt om å fylle 40

I disse dager debuterer Svein Inge Olsen fra Kristiansand med egen diktsamling – «Analyse rundt 40».

Av: KÅRE STOVELAND

KRISTIANSAND: – Denne samlingen med dikt er blitt til gjennom det jeg vil kalle «syv magre år». For meg har de syv siste årene før jeg nå fyller førti vært preget av samlivsbrudd, angst, spørsmål om meningen med livet, spørsmål om Gud, og om tapet av en av mine aller nærmeste. Det er dette kaoset, og mye mer, denne diktsamlingen handler om, sier Svein Inge Olsen.
Førstkommende lørdag feirer han stort førtiårslag sammen med «venner fra ulike tidsepoker og ulike miljøer», som han selv kaller det.

Mannen som nå kommer med diktsamling på eget forlag er de siste årene kanskje best kjent som den ene av de to ildsjelene bak Christianssand Protestfestival. (Den andre er Kai Erland.)

Men før det var Svein Inge Olsen kjent som stemmen i en rekke nærradioer i distriktet. Han begynte som redaktør for Radio 1 i Kristiansand i 1984, startet deretter Radio Skagerak, jobbet en stund i Radio Notodden, og avsluttet sin radiokarriere i 1995 i Lindesnes Nærradio i Mandal. I tillegg til radioengasjementet har Svein Inge Olsen stått som arrangør av vise- og poesifestivaler, og han har skrevet både artikler og bokanmeldelser i dagspressen. Han har også gitt ut tre bøker på Genesis forlag.

  • Årets bok er faktisk min debut som poet. Mye av det jeg har skrevet er personlig og avspeiler en periode i mitt liv som har vært preget av kaos, blant annet en skillsmisse som endret tilværelsene min fullstendig. Men kaos kan også brukes til noe kreativt. Terje Dragseth sier det slik: «Kaos er utgangspunkt for tilblivelse og kreativitet». Men selv om mye er personlig så håper jeg at også andre mennesker vil kunne kjenne seg igjen i diktene og tankene mine. Ikke minst de jeg selv kaller «en minnestund over 70-tallet».

  • Hva er konklusjonen på analysen din rundt et 40-årsskifte?

  • Det finnes vel ingen konklusjon, men kanskje heller noen refleksjoner og eksistensielle spørsmål og meningen med livet. Når man har levd en stund på jorden, forandrer perspektivet seg ganske mye. Man blir ikke så skråsikker og kjepphøy som man var. I et av diktene skriver jeg for eksempel: «Jeg, som tidligere ville være en kriger for Gud, er blitt min egen krig, som ber om Guds fred».

  • Det nærmeste jeg kan komme en konklusjon og oppsummering ved 40 må være at det gjelder å leve det livet du sjøl mener er det riktige. Det gjelder å våge å bryte mønsteret, gå sine egne veier.

Svein Inge Olsen sier han på mange måter har skrevet seg gjennom den vanskelige perioden han har opplevd de siste årene. For første gang begynte han selv å lese dikt, og han har fått god hjelp av både Carl Fredrik Prydz, Odd Jan Sandsdalen og Hans Børli. Han har også fått erfare sannheten i William Blakers om at «det gode, fornuften, skaper passivitet, men det er det vonde som skaper kreativitet».

  • Et av de sentrale spørsmålene i diktsamlingen går på selve meningen med livet. Spørsmålet om hvordan vi klarer å fungere som mennesker med den skjebnen vi er blitt tildelt her i verden, nemlig at vi helt ufrivillig er satt inn i verden, og at vi helt ufrivillig må forlate den. Og alt det vi må forholde oss til, og det vi må takle mellom disse to skjebnesvangre tidspunktene. Personlig begriper jeg ikke hvordan menneskene klarer å takle livet.
  • Men, fortsetter han, boken handler ikke bare om problemer og eksistensielle ting. Den handler også om drømmer og kjærlighet. Og den inneholder mye nostalgi fra 1970-tallet da jeg selv var i tenårene. En ting jeg i etterhånd tenker mer og mer over er hvorfor jeg, som er så opptatt av å leve i nåtiden, overhodet ikke klarer det. Enten lengter jeg tilbake til 1970-tallet, eller jeg engster meg for fremtiden. Om akkurat dette uløselige dilemmaet står det også noe i den nye diktsamlingen min, sier Svein Inge Olsen.

Publisert: 10:53, 3. april 2003


PÅ TAMPEN: Lindesnes avis, onsdag 9. april

Midtlivskrise i bokform

Svein Inge Olsen (40) har fått midt i livet midt i fleisen. Nå kommer boken.

Av: Ole Aa Brattfjord

Ikke alle gir midtlivskrisen sin ut i bokform. Men mange hadde nok gjort det om de hadde evnet. Svein Inge Olsen makter å sette ord på følelsene, og han har mot til å brette dem ut som poesi mellom to permer. «Analyse rundt 40» heter debutboken hans som lyriker. Lansert på 40års dagen hans 7. april.
– Det ble et lite stunt ut av det å få utgitt boken på dagen, sier lyrikeren og kulturarbeideren, hastig innom redaksjonen for å få litt oppmerksomhet rundt utgivelsen. Da har han nettopp kjørt sønnen Christoffer (10) til skolen på Ime, og sitter og tripper litt rastløst under intervjuet, av frykt for parkeringsvaktene.
– Jeg tror ikke jeg har så lenge igjen, sier han og flakker med blikket. Han sikter til parkeringstiden. Men Olsen kunne like gjerne snakket om boken sin. For det er eksistensielle spørsmål han tar opp over 114 sider med lyrikk. Svein Inge Olsen legger ikke skjul på at han er en angstbiter. Omtaler seg selv som ekstrem hypokonder. Han er redd for døden. Og bekymret for livet. Synes han fikser begge deler like dårlig. Og han er uforbederlig søttitallsromantiker. Et tiår han fortsatt bærer en sår lengsel etter.
– Det er en svart bok. Men det finns håp. Mot slutten. De siste diktene er de nyeste, skrevet i det som for meg nå er en god fase i livet. Jeg har en opptur nå, smiler forfatteren og avslører at han også er nyforlovet. Også det skjedde på førtiårsdagen.
Etter bruddet med mandalsjenta Marianne for sju år siden prøver han seg igjen på kjærlighetens bittersøte stier. Sånt er det også blitt poesi ut av. Men først og fremst samler boken hans lyriske tråder etter samlivsbruddet i 1995. Det var da han begynte å lese poesi, og skrive poesi. Som terapi. Før den tid hadde han ikke noe forhold til dikt overhodet.
– Innholdet i boken er veldig personlig. Men det er ikke snakk om private utleveringer. Dette er stoff som hvem som helst vil kunne kjenne seg igjen i. I bunn og grunn handler det vel om funderinger over hvordan vi klarer hverdagen og livet uten å bli sprø, mener Olsen. Selv mener han noe av grunnen til det er at de færreste våger å smake på livets harde realitet: døden.
– Selv tenker jeg på døden hver eneste dag. Klarer ikke bli fortrolig med tanken, vedgår han. «Analyse rundt 40» er hans debut som lyriker. Men ikke som forfatter. Som kulturarbeider på Sørlandet har Svein Inge Olsen opparbeidet seg et solid navn. Han har stått bak visefestivalen i Marnardal, poesifestivalen i Søgne, opprettelsen av Spurven lyrikklag og er sentral medarrangør av den etter hvert landskjente protestfestivalen som i år arrangeres dagene 4. til 7. september. For fjerde gang. Han har også stått bak plateutgivelsen «falne engler» med artistene Lynni Treekrem, Steinar Albrigtsen og Henning Kvitnes, og gitt ut tre bøker. Deriblant diktantologien «Låvesvalens svanesang» (hvis boktittel også dukker opp i et av diktene i denne boken), med bidrag fra blant andre Olsens egen favorittdikter, Hans Børli.
– Jeg pleier å si at diktene i denne boken er kommet til gjennom sju magre år. Emosjonelt sett. Men det går bedre nå, smiler Svein Inge Olsen

Legg igjen en kommentar