Etter en kongelig nyttårstale


Mangt skal vi møte – og mangt skal vi mestre. Dagen i dag – den kan bli vår beste dag. Slik begynte HM Kongens Nyttårstale. Erik Byes vise rammet inn talen, som også omhandlet det å forstå hverandre, det å inkludere. I talen tok Kongen også til orde for ”større raushet og mot i debatter og dialoger”. Han sa at ”vi trenger å utvikle vår evne til å lytte til meningsmotstandere, til å sette oss i deres sted”. ”Hva er det som driver deres meninger fram?”, spurte Kongen. ”Hvor kan vi finne felles møtepunkter?”


Da Protestfestivalen startet opp sommeren 2000, var bakgrunnen nettopp ønsket om raushet og felles møtepunkter for ulike meninger. Vi opplevde at meningsklimaet var blitt hardere, rommet for korrekte meninger var blitt snevrere. Toleranse var blitt et splittende ord, mer enn en samlende verdi. Visse meninger var ikke lenger aksepterte. Erik Bye så dette, derfor involverte han seg så kraftig at han helt til det siste brydde seg sterkt om hva den lille annerledes festivalen i Kristiansand drev med. Han talte til makter og myndigheter i sin siste tale, spilt inn på video til festivalen før han døde. Han fortalte med myndig men svekket stemme at makta til enhver tid skulle være der til observasjon.

Protestfestivalen har flere ganger vært farlig nær stupet. Den er hittil blitt reddet av Cultiva, investoren Kurt Mosvold, av Fritt Ord eller politikere. Erik Bye bidro der også, da han sammen med to andre kjendiser dro til Norsk Kulturråd og slo neven i bordet.

Her på Sørlandet er festivalen kontroversiell. Takk og pris for det! Det skal ligge i dens natur. Men det gir også utfordringer. Kurt Mosvold sa i avisen i julen at han ønsker næringslivet skulle bidra mer til Protestfestivalen. Må det være sånn at det som er kontroversielt, ikke skal ha livets rett? Skal det kontroversielle kun være kontroversielt hvis det er politisk korrekt? Eller sagt på en annen måte, hvis det tiltaler de politiske og kulturelle miljøene som styrer lokalsamfunnet? Bør det ikke være en samlet enighet om at noe som er unikt, som samler folk fra alle leire til debatt, og som våger å gå mot strømmen skal gis muligheter for overlevelse og utvikling? Jeg skal la være å ramse opp alle sitatene som er kommet fra kjente meningsytrere fra hele landet, om hvor viktig festivalen er. Poenget er at Kristiansand med Protestfestivalen og utdelingen av Erik Byes minnepris har noe som er unikt. Professor Owe Wickström ved Universitetet i Uppsala sa en gang at han aldri hadde vært borti noe lignende i Norden. Derfor var den også ekstra viktig, la han til.

En gammel profeti sier at man aldri blir profet i eget hjemland. Protestfestivalens erfaringer i Kristiansand samsvarer med utsagnet.

Etter 22. juli 2011 ble det tatt til orde for at også de meningene vi ikke liker, skal få slippe til i debatter. Kongen sa langt på vei det samme. Det som får så mange til å si ja til en invitasjon fra Protestfestivalen, er det samme som gjør den unik. Protestfestivalen er politisk og religiøs fri. Den vil ikke samarbeide med avisen Vårt Land, hvis den ikke også samarbeider med Klassekampen. Samtlige deltakere stiller uten honorar, noe som forteller at alle mennesker er i samme båt. Til tross for at vi alle er forskjellige i dette landet, har vi en felles basis å dele med hverandre. Det var dette grunnfjellet som kom til syne da hele landet var i felles sorg etter 22. juli. Vi er alle født inn i dette landet i denne verden, og vi må en gang forlate skuta. Vi stiller alle likt, må bry oss om hverandre og forsøke å forstå hverandre.

En indiansk profet sier det på denne måten: Vi er på jorden bare noen få vintrer, etter det er vi ånder. Vi må behandle hverandre som ånder. Indianerprofeten er urolig for at vi verken tar vare på hverandre, jorda vi lever på, eller vannet vi er avhengige av. Menneskekroppen består av mer enn 50 prosent vann. I indianernes tenkemåte er både jorda, vannet og trærne hellige. Også i en sekulær tid bør vi behandle hverandre med respekt, som likeverdige. Enten man velger å tro vi er åndelige vesener eller ikke. Engasjement og åpenhet er kanskje de viktigste egenskapene vi har. Det er lov å være uenige, men ikke å hate hverandre.

I følge mayakalenderen tar jordas magnetfelt slutt 21. desember 2012. Da skal det være slutt på alt liv. Vi tror ikke så er tilfellet. Men enten det er spørsmål om dommedag, miljøvern, religion, politikk, familieliv, hvordan vi behandler hverandre eller hvorfor vi går til krig mot hverandre, er debatten og åpenheten grunnleggende viktig. Protestfestivalen er en arena som behandler alt dette (og mye mer) på likt grunnlag, med åpenhet og med spørsmål som deltakere svarer åpent på. Protestfestivalen var unik da den begynte, og den er det fortsatt. Derfor tror vi Erik Byes ord, før han gikk bort, har mening: Hold den gående.

Det er opp til oss i Protestfestivalen. Men ikke oss alene.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s