Derfor er Protestfestivalen viktig!

Plakat2008«Noen meninger er så kontroversielle at knapt noen vil si dem offentlig», sto det i en større sak i avisen Vårt Land. Bakgrunnen er en større undersøkelse gjort av Institutt for Samfunnsforskning, som handlet om ytringsfrihetens kår i Norge.

Norge er et demokrati, men aldri har vi levd i et så ensrettet samfunn. Vi styres av et flertallstyranni, hevder mange. Det er urovekkende.

Protestfestivalen har skiftet status i enkeltes ører fra «blodrød 70-tallsmarxisme» til «mørkeblå kristenkonservativ suppe». Det er fordi festivalen hele tiden forsøker å sette søkelys på tema som til enhver tid er kontroversielle, men også viktige å sette søkelyset på. Et eksempel var da Hells Angels ble invitert for å snakke ut. Et annet da mindretallet i diskusjonen om den nye ekteskapsloven fikk slippe til. I år spurte festivalen bl.a. om Norge egentlig har grunn til å feire grunnlovsjubileet når vi i år overfører ytterligere makt fra norske til europeiske organ (EØS).

Nylig fortalte Hans-Christian Vadseth at Protestfestivalen aldri har vært så motstrøms som nå. Dette bekrefter også Magne Lerø i Vårt Land, når han skriver i sin faste spalte: «Det er ikke rart Svein Inge Olsen strever med å holde Protestfestivalen i Kristiansand flytende i en tid hvor ensrettingen brer om seg og konformitetspresset øker på. Vi trenger flere avvikere, mennesker som lever og tenker annerledes. Det sanne demokrati kjennetegnes ved at det gis levelige vilkår for avvikere, minoriteter og sta protestanter».

Erik Bye så hvor viktig festivalen var da han spilte inn på bånd en gripende tale før han døde, hvor han appellerte strengt til makter og myndigheter om å «holde den gående». Erik var så engasjert at familien ønsket at Protestfestivalen skulle dele ut Erik Byes minnepris. Det har den gjort siden 2005. I år gikk prisen til Dalai Lama og Amal Aden.

Per Fugelli sa i bystyresalen i Kristiansand i fjor at «hvis Svein Inge Olsen trenger penger til Protestfestivalen, så gi han det han trenger». Kameraten hans Steinar Westin, som er fastlege og professor i sosialmedisin, så vel som kjent samfunnsaktivist mot fattigdom, skrev i årets jubileumshefte: «Finnes det noen appellinstans for truede arter i kulturens verden? En rødliste for festivaler som er så spesielle at de knapt noen gang kan gjenskapes om de mister sitt drivstoff? Kan noen fortelle vår tids fyrste, Staten, at den viser lite mot og dårlig dømmekraft hvis den utsetter seg for å kvitte seg med sin narr?» Magne Lerø er inne på noe av det samme: «Protestfestivalen er egentlig verneverdig», skriver han.

Politisk redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle, som er stor fan av festivalen, skriver at «Protestfestivalen er vaksinen vi så sårt trenger mot den selvtilfredse likegyldighet».

Selv samfunnsytrere fra andre deler av Norden tar til orde for viktigheten til Nordens verdifestival. De bedyrer at den er enestående i sitt slag, og at den er viktig. Professor i religionspsykologi og forfatter Owe Wikström skriver: «Från nordisk horisont är Protestfestivalen en unik möteplats mellom kultur, musik, samtal, politik og engagerad gemenskap».

Shabana Rehman, Jon Schau og Jahn Teigen har også tatt til orde for at festivalen må få leve. Jahn Teigen og den amerikanske legenden Kris Kristofferson har støttet festivalen økonomisk.

Flere av dagens kontroversielle temaer har religiøst tilsnitt, slår rapporten til Institutt for Samfunnsforskning fast.

  • Å kritisere eller sette spørsmål ved evolusjonslæren.
  • Å forsvare konservative muslimske praksiser, som omskjæring og tvangsekteskap.
  • Å være mot kvinnelige prester.

Forskerne mener vi kan fanges i noen fastlåste måter å tenke på, og viktige stemmer kan bli usynliggjort. Samfunnsforskerne trekker frem homofilispørsmålet som et område der vi risikerer at mindretallets standpunkter ikke blir hørt.

Men det er ikke bare religiøse spørsmål som skaper harme i dag. Forfatter og blogger Gunnar Tjomlid lister opp tre andre tema.

  • Pedofili
  • Seksuell lavalder
  • Voldtekt

Konsekvensen er at en fryktelig viktig debatt ikke tas. Tjomlid hevder at «hvis du ikke vil drepe og torturere alle overgripere, så har du omtrent ikke rett til å uttale deg».

I England har det de siste ukene pågått en het debatt i media omkring fotballspilleren Ched Evans, som er sluppet ut fra fengsel etter en voldtektsdom. Evans hevder samleiet var frivillig, men dommen ble stående. Han var Sheffield Uniteds viktigste spiller da han ble arrestert. Når klubben nylig gav han lov til å trene med klubben igjen, ble det omtrent lynsjestemning mot klubben, som måtte trekke tilbake treningstillatelsen. Evans på sin side ser ut til å ha fått ødelagt fremtiden, selv om dommen er sonet.

En annen som har fått erfare at man mister sin stemme i samfunnsdebatten hvis man er for kontroversiell, er naboen min Øivind Benestad.

Protestfestivalen skal ta opp viktige tema. Men det blir vanskelig når man er avhengig av at politikere og sponsorer trekker tilbake økonomiske midler fordi temaet som tas opp irriterer eller risikerer et stempel. Protestfestivalen er religiøst og politisk uavhengig.

Mange mener også at det er riktig at festivalen holder hus i Kristiansand, der «alt er så greit», men likevel ikke så greit. Blant dem er forskeren Asle Toje, som mener festivalen ikke må finne på å flytte til Oslo på grunn av manglende støtte i Kristiansand.

Protestfestivalen skal etter planen arrangeres 18.-25. september 2015 for 16. gang, samt minifestival i Oslo like før. Men for at det skal være mulig må hverken politikere eller næringslivsledere skygge banen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s