Madame Tosche fra Mandal, som ble øyeier i Finnmark

Loppa kirke
(Den gamle Loppa kirke, før den brant under 2. verdenskrig)

I gamle dager var det normalt at handelsmennene eide øya de drev virksomheten fra. Ofte bodde de der, ofte med stor respekt, men ikke alltid.

Handelsmennene i disse kystsamfunn var ofte omstridte. Hvorfor skulle man ikke bestemme over sin egen fisk? Like fullt ble de møtt med respekt, fordi de faktisk holdt disse små lokalsamfunnene i funksjon og familiens menn i arbeid. Handelsmennene ble småkonger på stedet og nesten alltid var de menn. Loppa øy i Finnmark var et slikt handelssentrum. Øya inkluderte omliggende småsamfunn og tilhørte det som nå heter Loppa kommune. Det lå helt ytterst på vestkysten, ved Lopphavet. Uttrykket «dra på Lopphavet» fra Stompa-filmene, stammer fra dette værharde området.

Engelskmenn og andre europeere var stadig innom. Loppa var et betydelig handelssenter helt tilbake fra 1500-tallet. Øya er bare på 12 kvadratkilometer, eller 8 km fra sydvest til nord og ligger 70 grader nord. Fuglefjellene med lundefugler som de mest kjente, har vært på utallige TV-bilder helt siden tidlig på 70-tallet. Fremdeles reiser naturinteresserte fra hele verden for å oppleve naturen og fuglelivet i Loppa. I «Absalon Pedersens Bergens beskrivelse» sto det om bergenserens handel med Loppa 7. desember 1570 og 15. april 1572. Loppa øy har vært bebodd fra år 120 e. kr. I tidlige tider drev de eksport av tørrfisk ned til kontinentet fra øya. Noe av ferdselen gikk videre til Alta losstasjon. Det myldret med folk. Man møttes i kirkevei, samt på kirketrappen, i vennegjenger og ble forelsket i havgapet. Blant de mest kjente var handelsmann og væreier (øyeier) Georg Peter Ulich (1822-1911). Han var godt likt, og trakk seg ut først i 1903 på grunn av høy alder. Mest kjent av alle var skipper og bergenser Jonas Tosche, som endte opp som skipsreder. Broren Abraham opprettet i sin tid et legat som Den Norske Bank lånte penger av. Etterfølgerne til Jonas skulle også få penger fra dette legatet.  Det finnes et severdig bilde av den barnløse skipsreder Abraham Tosche på Bergens kunstmuseum. (se under, lånt av Bergens kunstmuseum til boka)

Portrett av Abraham Olsen Tosche

Jonas Tosche var altså broren som ble væreier på Loppa. I 1790 kjøpte han Loppa. «Med på kjøpet var selve handelsstedet med 14 bygninger, mens resten av øya ble forpaktet». I tillegg eide han briggen «Nicolay» (et tomastret seilskip) som sommeren 1790 var på sin første og siste tur til Bjørnøya med selfangst. Høsten 1791 omkommer han på vei hjem fra Russland. Han hadde rukket å komme seg i land men frøs i hjel langt fra folk. Ingen hørte hva som hadde skjedd før 1. juni 1792 da de i Kjøllefjord fikk høre at Tosche ble «funnen allene liggende død i land».

Enken etter Jonas, Anne Margretha Jersin (1746-1813) overtok etter skipsrederens død. Hun ble en kjent og ansett skikkelse i området i lang tid. Ryktene har i flere generasjoner hevdet at hun var bispedatter fra Hammerfest, men dette viste seg å ikke stemme. Allerede samme året hennes mann døde fortsatte hun handelen mannen drev på Loppa. Et regnskap, undertegnet av henne den 16.10.1792, viser at hun i april samme året solgte fisk til kjøpmann Johan Kallsen i Flensburg. «Madame salig Tosches» som hun ble kalt, solgte mye i noen år etter dette. Mange skuter la til i Loppa. Hun sendte en last med lange med skipper Didrik Hess i Bergen, samtidig som storparten av varelageret spekket med klippfisk og noe råskjær ble kjøpt opp av Svensen i Talvik.

«Madame Tosche» skulle vise seg å være mandalitt. Jonas Tosche hadde giftet seg med Margrethe Jacobsdatter i Kleven i Halse kirke den 31. januar 1769. Hun ble døpt samme sted 2. pinsedag 1746, og hun ble konfirmert i den samme kirken i 1761. Foreldrene var Jacob Gjertsen Udøe (1710-1755) og Gjertrud Marcusdatter Kleven (ca. 1710-1780). Faren var los.

Kleven. Mandal.

I Mandals byhistorie står det dette om madame Tosches far: «Det er sannsynlig at mange av de strandsitterne som hadde nettoformuer på 200 riksdaler eller mer i skattemanntall og/eller skifter, har drevet handel. Det gjelder personer som Jacob Giertsen (1755) i Kleven». Det hentydes til at de drev egen handel foruten å være los.

Men tilbake til datterens virksomhet i nord: Under den store handelskrisen mot slutten av 1790-årene var det vanskelig å få fatt i forsyninger, og det betydde at prisene gikk i været. Madame Tosche solgte handelen rundt århundreskiftet. 1. august 1799 ble det holdt auksjon over Loppa handelssted.

Madame Tosche kunne leve resten av livet på sin formue. Hun dør på Loppa 9. mars 1813 men etterlater seg 10 barn, deriblant yngstedatter Jacobine Christine Tosche (1786-1837) som jeg er etterkommer av. Man oppdager fort at verden er liten, for lite ante jeg at min far fra Finnmark hadde røtter i Mandal, i byen min egen sønn gikk på skole. Lite ante vel også min far det da han møtte min mor i Mandal før min tid.

Madame Tosches søster Anne flyttet etter til Loppa. Hun var gift men fikk ikke egne barn. Søstrene var helt sentrale i oppbyggingen av det som skulle bli et folksomt og travelt kystsamfunn utover 1800-tallet.

Jacobine ble bestemor til Ingeborg Anna Nilsdatter (1840-1917), som var en slags stammor til mange av de som bodde og arbeidet på Loppa frem til fraflyttingen begynte for fullt på 1950-tallet. Under tyskernes nedbrenning av Finnmark i 1944 ble omtrent alt av bygninger brent. Men de driftige øyboerne bygde opp igjen det meste på rekordtid. Dessverre var det ikke så lenge før mange av dem ble stående tomme.

I 1937 hadde øya blitt kjøpt opp av staten, etter å ha sikret seg prestegården mange år tidligere.

På 1970-tallet forsvant store deler av befolkningen. De som ble igjen – ofte de eldste – ble boende til sin død. I dag er det ingen helårige fastboende på Loppa øy. På stedene rundt Frakkfjorden bor det noen få.

Hovedsenteret i kommunen Øksfjord har i dag 659 innbyggere. Loppa kommune har vært plaget med størst prosentvis fraflytting i landet.

Madame Tosche fra Mandal satte spor etter seg den tiden hun fikk virke. I dag finnes det utallige etterkommere etter henne. Blant de mest kjente fra vår gren er frontfigur John Norum i 80-tallets puddelrockband Europe og søsteren Tone Norum, også kjent artist i nabolandet. Nevnes kan også kjent korist og deltaker i The Voice Håvard Gryting, den store Seppola-slekten fra Honningsvåg, Rita Karlsen som sammen med Hege Storhaug driver Human Rights Service og den første kvinnelige redningsmann på helikopter Jorunn Solstad Ellingsen.

Kilder:

Ingeborg Annas eftf. Og Samfunnet Skavnakk i Loppa  – Svein Inge Olsen
Klevefolk – Dag Hundstad Johannessen
Handelssteder i Finnmark – Nils Ytreberg

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s