Quarten og Fevennen

Etter seriestarten er diskusjonen i full gang, om det står for mye fotball på trykk i norske aviser. Det synes ikke jeg. Men hvis spørsmålet gjelder Quart har jeg nok mer motstridende meninger. På den ene siden er jeg glad for at Quart gjenoppsto på den tredje dag etter at de gikk i grava. Det er heller ikke rart at media rydder plass for store overskrifter hver gang noe rører seg rundt dette gjenopplivede spøkelset. Det er jo litt sensasjon og litt spørsmål om dette virkelig er sant, om det virkelig er noe mer enn løsprat.
Det er litt mer underlig at denne musikkfestivalen får helsider hver gang de slipper et navn.
Det kan føles urettferdig for en rekke andre festivaler som sliter med å få oppmerksomhet rundt sine slipp. Jeg kan aldri huske slike overskrifter omkring hverken Dark Season, Punkt eller Kirkefestspillene, noen av de få gjenlevende festivalene i byen utenom oss. I Protestfestivalen har vi opplevd store oppslag rundt slipp, men det hører til sjeldenhetene. For to år siden begynte vi å sende ut pressemeldinger når vi hadde booket navn. Lokalavisen trykket de to første, og så sluttet de med det. Vi er ikke en kommersiell festival og dermed trenger vi egentlig all den pr vi kan få rundt slipp av nye navn til festivalen. Vi har ikke råd til å lage annonser på det. Det spesielle med Quart er at de fortsatt får feite overskrifter når et band slippes, til tross for at få tror de trekker tusenvis av publikummere etter gjenopplivingen. Det hadde vært utrolig gøy om de gjorde det, oppsto som fugl Fønix fra asken.
Uansett handler ikke dette innlegget om Quart, men avisen Fædrelandsvennen, som har sin egen Quart journalist i Torgeir Eikeland. Her ligger også nøkkelen til oppslagene, man bør få seg en egen mann i kulturredaksjonen, hvis man driver festival. Dark Season kunne f.eks. sikret seg Knut Holt på laget, men han skriver visst med film og får vel aller nådigst lov til å skrive om den musikken han liker. Kirkefestspillene kunne sikret seg Emil Otto Syvertsen, men han har jo sluttet. Vi har hatt vår mann, men han er pensjonert nå. Quart har Torgeir Eikeland. Han er fremdeles ung og vital. Kulturredaksjonen styres av Terje Eriksen. Han er mannen som må overtales. Det bør være en lett jobb egentlig. Jeg kan ikke se for meg Eriksen med saggebukser og tyggegummi på Korn-konsert i sommer.

Men Fædrelandsvennen er ikke en børsnotert underholdningsindustri, men i likhet med andre aviser en informasjonsformidler. Tøys, sier mange. Ja, vi vet at nasjonal presse som VG og Dagbladet er underholdningsindustri dog uten børsnoteringer. Vi vet også at pressen forøvrig har en tendens til å løpe i flokk. Jeg mener bare at de som ikke har hørt om Korn eller Chris Cornell er mange, og at hvis avisen først lager feite artikler om at disse er booket til Quart bør avisen gjøre det samme når det gjelder de andre festivalene i omegnen. Quart får ikke bare overskrifter rundt amerikanske stjerner, men også rundt lokale eller nasjonale bookinger. Dette ville vært helt utenkelig for andre festivaler. Det er egentlig ganske oppsiktsvekkende siden publikummet til Quart i hovedsak har vært yngre enn avisas faste lesere.

Jack Bruce er klar for Notodden bluesfestival, det er en større nyhet enn at Chris Cornell er booket til Quart, selv om den ikke er helt lokal. Det vil si, det er mange sørlendinger som valfarter til Notodden den første helgen i august, så det går fint an å finne lokale vinklinger. Sørlendingene som drar til Notodden er også mer i tråd med avisens lesere. Det finnes mange muligheter for den som vil og kan.

Alle er sikkert ute etter å mele sin egen kake. Derfor blir det ganske irrelevant hva jeg mener.

Etter finanskrisen slo til er det blitt tøft å drive festival. Det finnes likevel noen få igjen i Kristiansand og på Sørlandet. Ingen av disse har så langt fått særlig spalteplass i 2009, bortsett altså fra Quart som egentlig er død. Den er gjenoppstått på papiret og med en del navn i avisen, men først i sommer ser vi om festivalen virkelig blir arrangert, med den sponsortørken som råder. Således er det spesielt forunderlig at Fædrelandsvennen bruker så mye spalteplass på noe vi håper skal gjenoppstå, men som ikke er gjenoppstått ennå.

På Sørlandet er det nok flere som tror at Jesus sto opp igjen den tredje dag enn at Quart faktisk gjør det. Det går tre måneder til før landsdelen får se om Arild Buli blir fjortisenes nye jesus. Om Buli klarer oppgaven har han motstått mange tvilere. Selveste Tor Milde gikk jo ut og sa at de siste bookingene gjør nye Quart til en festival for gammliser. Jeg heller nok mer til Buli jeg, som aldri har hørt om Korn, såvidt har hørt om Chris Cornell og har en sønn på snart 16 år.

En kommentar om “Quarten og Fevennen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s