Kan Kristiansand bli en «lykkelig by»?

Det er blitt sagt, mest av oss sjøl, at vi har det så greit på Sørlandet. «Sørlendingen har satsa på det smålåtne og beskjedne – på koseligheta», skrev Andreas Hompland i sin tid. Men stemmer det i dag? De siste årene har jeg tvert om lurt på hvorfor vi er blitt så ulykkelige i denne byen med en strøm av klager og kjefting mot politikerne og mellom politikerne om valg som er foretatt og med motstand mot både endringer og det bestående. En del av frustrasjonene ble kanalisert gjennom de utskjelte Sørlandsnyhetene.

Er denne karen et godt eksempel på hvorfor finlendere er verdens lykkeligste folkeslag? Snusmumrikken har sinnsro, og er sammen med de andre figurene i Mummidalen Finlands største eksportvare.

Sørlandsidyllen er en kulisse – den er falsk, rett og slett, sa årets mottaker av Erik Byes minnepris Ann-Kristin Olsen til Aftenposten for flere år siden. Nils Arne Eggen ble spurt hvordan han tenkte som leder etter sin store suksess som fotballtrener.  Han besvarte spørsmålet ved å spørre om journalisten hadde hørt om Maslow? Joda, han hadde hørt om den berømte behovspyramiden. Eggen forklarte at nest etter mat og drikke trenger vi trygghet. Kanskje gav han der også et svar på hvorfor Karsten Johannessen en gang hadde slik suksess med Start, og hvorfor det har gått så trått for klubben de siste årene. Så, hva har skjedd med oss på «palmekysten»? Det virker ikke som vi lenger har det noe greit med hverandre her nede.

Jeg er nettopp hjemkommet fra verdens lykkeligste land. Finland toppet i år «lykkebarometeret» for fjerde år på rad. Norge ligger på sjette plass og synker på lista. Mon tro om vi her på svaberget har noe å lære av de tusen sjøers land? Man kan fundere på hva som gjør at et folkeslag som anses å være mutte, alt for seriøse og alt for alvorlige, kan ha det bedre enn oss. På vei til Finland plukket jeg opp det svenske magasinet «Modern Psykologi», mens jeg var i det landet som ligger på sjuende plass. Tema i sommerutgaven er «lykke». Siden Protestfestivalen indirekte fokuserer på dette i flere debatter i år, ble det både interessant og relevant lesning for meg.

Under ferien i Finland oppholdt vi oss i nærheten av Vasa (ca. 67 000 innbyggere). Byen har tatt mål av seg å bli den lykkeligste byen i verdens lykkeligste land. Og ikke nok med det. Vasa vil også kåre den lykkeligste personen i den lykkeligste byen i det lykkeligste landet. Kan vi lære noe av Vasa og Finland? Det svenske magasinet har intervjuet Markku Ojanen, professor emeritus i psykologi og Finlands mest erfarne ekspert innen lykkeforskning. Det første som pekes på som årsak til finnenes lykke, er badstuene. Landet har 3.3 millioner badstuer. Mens Thorvald Stoltenberg i sin tid hadde viktige møter med verdensledere ved frokostbordet hjemme, hadde Urho Kekkonen samtaler i badstua. Badstuene er like viktige for den finske folkesjela som søndagsturen for nordmenn og pub-visitten for engelskmenn. For en tid siden utfordret jeg vår egen ordfører Jan Oddvar Skisland på at Kristiansand trenger ei offentlig badstue ved Bystranda.

Finlendere tror – i motsetning til oss – ikke at de er bedre enn alle andre. Hvem husker ikke Gro Harlem Brundtlands ord fra nyttårstalen i 1992: «Det er typisk norsk å være god». Finlendere mener heller tvert om, når de taler om seg selv. Så lykken skyldes neppe selvtillit. Ojanen har selv lurt på hvorfor nettopp hans folk er lykkeligst i Norden. «Norge har olje og bader i penger. Svenskene har mange internasjonale selskap og har ikke hatt krig på nesten 200 år. Finland har vært i dyp fattigdom hatt mer krig enn noen av de andre nordiske landene.» Ifølge Ojanen kan en forklaring være finlendernes evne til å tåle vanskeligheter bedre enn andre: «Sykdom, arbeidsledighet og skilsmisser påvirker lykken negativt, men vi ser ut til å tilpasse oss, for lykkefølelsen er mer intakt uansett hva som skjer».

Ojanen definerer lykke som en tilstand av takknemlighet og det å være fornøyd, og at man verken lengter tilbake til det som var eller skuer framover i tid. Finnene har ifølge han uvanlig stor tro på politiet, og mennesker stoler på hverandre i stor grad. Finland er likestilt, skoleelevene gjør det bra, og det finnes et bra velferdssystem. Men alt det som her er nevnt, er ikke nok til at Finland skulle være verdens lykkeligste land. Ojanen tror ataraxi, «sinneslugn» – på norsk «fred i sinnet» – er en del av forklaringen. Finlendere er gode til å kjenne seg trygge i seg selv. Til sist nevner han finsk «sisu» som en del av helhetsbildet. Den kan defineres som en sterk vilje til å ikke gi seg, til å gå videre av en ekstra porsjon utholdenhet.

Vasa, som tar mål av seg til å bli verdens lykkeligste by, vil oppnå det ved at alle dens tjenester fremmer alle innbyggernes trivsel; parker, kultur, idrett, helsetjenester og barnehager. Men kommunen vil gå enda dypere. Den vil forstå hva som gjør mennesker lykkelige, og hvordan den som by kan fremme dette, sier Leena Forsèn, som er kommunikasjonssjef i Vasa, til «Modern Psykologi».

Markku Ojanen lister opp tre punkter for et lykkeligere liv: Gjør noe bra for noen andre. Gjør noe bra for deg selv. Rør på deg. Kan den kombinasjonen også bidra til at Kristiansand blir en by der vi ikke bare sier at vi har det «greit», men faktisk mener det og kjenner det på kroppen?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s