Den vanskelige Mannsrollen handler om retten til å oppdra sine barn

Det pågår en debatt om mannsrollen i diverse medier, ideelt ankommet før årets Protestfestival, der temaet for lengst er satt opp på programmet. Det store pappaparadokset er nemlig at pappa er inn som pappa, inntil mamma etter samlivsbruddet velger han ut av rollen. Vi spør om mannen er blitt en tafatt taper, som lever på kvinnens premisser. Aldri før har mannsrollen, eller papparollen om du vil, vært dyrket som i dag, med tilstedeværende pappaer, pappaperm, pappabøker og pappaseminarer. I tillegg kan vi legge til at menigheter arrangerer mannskvelder, der de får dele hverandres tanker og bekymringer, og kan støtte hverandre. Samtidig som dette skjer strever mange menn med å bli fedre, og mange menn strever altså med å forbli det. Kvinner velger menn med barn. De uten barn blir stående på sidelinjen. Men kvinner har få å velge mellom, for også bitre og økonomisk sårbare pappaer, kanskje midt i en barnefordelingssak faller fort i gjennom. De er det mange av, for hvem havner ikke i den kategorien i en tid der pappa er blitt mer tilstede som pappa. Resultatet er at single kvinner tyr til datingsider, der de tilsynelatende stortrives som singel,å finne seg en” hvis Mr. Perfect skulle dukke opp. Men denne artikkelen skal handle om menn, og da spesielt de menn/fedre Jørgen Lorentzen kaller ”et vandrende katastrofeområde”.

”En diskriminerende barnelov, som helt klart gjør det mer vanskelig å hevde sine rettigheter etter samlivsbrudd, gjør det ikke bedre,” hevder mannsforskeren. ”Selv om menn fortsatt preger toppen av samfunnet, er det også menn som dominerer de dystre statistikkene. Nå er det på tide å snakke om mannsunderklassen”, skrev Marianne Tønnessen i Vårt Land. Pappa i dyp depresjon etter å ha tapt kampen om barna lever farlig, både med tanke på sitt eget liv og som ressurspappa for barna. Dette er en side av barnas beste ingen vil snakke om. Det feies under teppet, med at ”enhver har ansvar for sitt eget liv”. Ap-politiker Arild Stokkan-Grande mener en del menn sliter, men mener de ikke kan skylde på kvinner og likestilling av den grunn. Karin Stoltenberg, statsministerens mor, omtales som likestillingens mor i Dagbladet. Hun sa i en serie om ”Den vanskelige mannsrollen” i avisen at menn har kommet bedre ut av det med likestillingen, der de slipper den ensidige forsørgerrollen. La gå det, men ingen vil snakke om likestillingens forunderlige paradoks. Det voldsomme fokuset på likestilling de siste årene stopper opp ved samlivsbruddet. I et lukket nettverk på Facebook kommer ”det vandrende katastrofeområdet” tydelig fram. En bestemor skriver fortvilet om sønnen sin som plutselig mister hovedomsorgen til en mor med store psykiske problemer, bare fordi han er mann. Hun vil til ministernivå med saken, men snakker antakelig til døve ører. Pappaene som taper er i ferd med å miste forstanden. Enkelte har brukt 1 million i advokatsalærer for å vinne barna tilbake, ikke til dem, men til å få være like mye pappa som mamma er mamma. Nestleder i familiekomiteen på Stortinget Øyvind Håbrekke (KrF) støtter pappakampen, men støtten stopper også der ved samlivsbruddet. Tvisten handler om delt bosted som hovedregel, der Ap og KrF mener det må god kommunikasjon mellom foreldrene til for at det skal fungere. Det man nekter å se i øynene er at hvis den ene har mer rettigheter enn den andre kan den som stiller sterkest la være å kommunisere, så blir også det en fordel. Barnas beste brukes som unnskyldning for å ikke gå inn i en konflikt, og så lenge det finnes en diskriminerende barnelov er det pappa som taper. Barna taper uansett, uten at noen griper inn. Et barn er lojal overfor begge foreldrene. I krig og ellers i samfunnet har skjevdeling aldri ført til noe positivt. Makt er et farlig middel som har forårsaket kriger, drap og smertefulle skjebner over hele verden. Penger, som mye av dette også handler om, er ikke roten til alt ondt, men behovet for eller kjærligheten til penger kan være roten til mye ondt. I en kamp om barna sitter ”vinneren” med både barna, makten og pengene. Politikere som dekker seg under ”barnas beste” for å ikke ville diskutere likestilling etter samlivsbruddet, driver et farlig spill med barnas og den ene forelderens fremtid. Dette er av en eller annen grunn taushetsbelagt. Ole Texmo i Forum for Menn og Omsorg fører en ensom kamp der ute. F2F (Foreningen 2 Foreldre) uttaler seg stadig, uten at noe skjer. I F2F prøver de taktisk å nå frem. Der bruker de ”likeverdig foreldreskap” for å ikke trø noen på tærne. Skal vi få dette opp på bordet må feministene være villig til å gi avkall på rettigheter etter at de selv er blitt skilt. Det å bruke ”barnas beste” er et skittent triks. Likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen sier i Dagbladet at dette handler om barns rettigheter, som ikke må reduseres til en kjønnskamp. Dessverre ender barns rett til mamma og pappa ofte som kjønnskamp, fordi en barnefordelingsskonflikt ofte ender i retten. I retten dømmes det svært sjelden delt. En av dem vinner, som oftest mamma der barna er «bostedsløse». (Med bostedsløs mener jeg at hjemmet barna bodde i ved bruddet ble solgt, og det skal avklares hvor de skal bo). Vi trenger denne debatten. Den er kjempeviktig. På årets festivalskjorter står linjen ”Ignorance is the enemy”. Å ignorere er en form for likegyldighet, bare enda verre. Det vi er mest glad i står midt i kampen. ”Barnas beste” brukes for å kneble debatten. Saken ignoreres. Pappa taper når mamma står på den andre banehalvdelen. Menn fører en skyggekamp for døve ører. Til sist står helsa på spill og statistikken viser at det går dårlig med fraskilte menn. Sosiolog Arild Broch skrev i en kronikk i Aftenposten for noen år siden at menns interesser blir marginalisert i politikken, at kvinner er de som alltid får ”rett”. Det er positivt med den nye debatten som nå foregår i flere medier, om den vanskelige mannsrollen. Men det er synd at en ekstrem antifeminist som Eivind Berge måtte til for å få den på gli.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s