40 år med ABBA

imageEIMI noen magasiner utdeles faste spørsmål a la «Beatles eller ABBA?». For min del var det aldri noen tvil. Jeg var ABBA-fan siden gjennombruddet med Waterlooo 6. april 1974. Og så var jeg dødsforelska i Agnetha, som så mange andre. På min skreppetopp a la Det Nye i 1974 toppet Olivia Newton John med Agnetha på 2. plass. Slik var det gjennom store deler av 70-tallet. I går feiret jeg ABBA-jubileet med å presentere mine favoritter i RETRO, radioprogrammet mitt. Her er listen:

Aller best likte jeg albumet Arrival som kom ut i 1976. Jeg husker når jeg kjøpte det og hvordan jeg gledet meg til å komme hjem å høre på det. Beste ABBA-låt i mine ører er og har alltid vært Fernando, hentet fra Arrival.

  1. ABBA – Fernando (1)

Nr. 2 på lista mi er en sang hentet fra det siste studioalbumet de gav ut. Albumet The Visitors kom ut i 1981 og preges av skilsmisser og avstand. Men låtene er fantastiske. The Day Before You Came er en neste magisk låt, både tekstmessig og melodisk som preges av Benny Anderssons geniale musikalske evner. Tenk deg dama du gledet deg sånn til å møte at du i etterkant husker alt du gjorde dagen før du møtte henne……

  1. ABBA – The Day Before You Came (2)

Vel, vi skal til 3. plass. Og her ligger en annen favoritt, nå hentet fra ABBAs sjette studioalbum Voulez Vouz som kom ut i 1979. På det albumet var Chiquitita.

  1. ABBA – Chiquitita (3)

Nå til The Visitors igjen, det siste studioalbumet deres utgitt i 1981. Slippin Through My Fingers handler om barnet ditt som vokser og glipper ut av armene dine…… Joda, når man har passert 50 har man opplevd det, ja, ikke alle kanskje. Min bror fikk sitt første barn for noen dager siden noen dager før fylte 49, men min eldste er passert 20 og så og si ute av redet…. Slippin Through My Fingers er en nydelig låt.

  1. ABBA – Slipping Through My Fingers (4)

og på samme album The Visitors finner vi også One Of Us, som har vært en mine absolutte favoritter siden albumet kom ut i 81. Det er masse vemod i det, og bærer preg av oppbrudd, noe som passer melankolikere. One of Us er skrevet og preget av skilsmissen til Agnetha og Bjørn. Og igjen, geniale Benny Andersson helt sentral i oppbyggingen av låta, også han i en begynnende skilsmisse

  1. ABBA – One Of Us (5)

Vi skal til 6. plassen, som er hentet fra Voulez Vous som kom ut i 1979. «I have a dream» Frida ledet an sangen på denne, men fortsatt med Benny og Bjørn som låtskrivere. Den kom ut som singel i desember 1979 og ble enormt populær og på listene langt inn i året 1980……

  1. ABBA – I Have A Dream (6)

Nå til en låt hentet fra et album utgitt i desember 1977. Albumet het rett og slett The Album, og låta som ble en allsangslåt over hele Europa het Thank You for the Music. I denne er det The girl with the golden hair som leder allsangen. Agnetha Fältskog fronter Thank You For The Music, og det gjorde hun utover alle radiostasjoner over hele Europa fra jula 1977 og langt inn i 1978.

  1. ABBA – Thank You For the Music (7)

Så endelig kommer vi til en låt hentet fra Waterloo, fra 1974. Hasta Manana Skulle faktisk vært låta til Melodi Grand Prix, men i siste liten fant Bjørn og Benny ut at de burde ta en låt hvor begge jentene sang. På Hasta Manana er det først og fremst Agnetha…. Denne har i alle fall allltid vært en av mine favoritter

  1. ABBA – Hasta Manana (8)

Så til den siste vi får plass til i denne ABBA-hyllesten. Den er også hentet fra Waterloo, og tittelen er Honey Honey. Og den kjære dere, den ble utgitt som singel i april 1974, altså for nøyaktig 40 år siden. En glimrende nesten-avslutning av ABBA-hyllesten. Vi må nemlig få plass til en til.

  1. ABBA – Honey Honey (9)

Vi måtte bare ha med denne. En nydelig låt.

  1. ABBA – Like An Angel Passing Through My Room

Intervju om programmet

http://www.radiosor.no/artikkel.php?pid=5&aid=4060

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s