Skrekkavisa Dagbladet

A_170x243«De vanligste kreft-tegnene» står det med fet skrift utover hele forsiden til Dagbladet i dag. Dette er bare et eksempel på alle de forsidene avisa har bedrevet skremselspropaganda med for å selge aviser. Jeg pleier å kjøpe Dagbladet, men ikke i dag og ikke de andre dagene de blåser opp sånne forsider. Egentlig burde jeg boikottet hele avisa for lengst, men jeg er så glad i kultursidene. 17. september debatterer vi psykisk helse på Protestfestivalen. Utgangspunktet for debatten er dette: medikaliserer vi livet ved å gjøre normale livsvansker og kriser til sykdom og diagnoser? Gir diagnoseinflasjon økt marked og profitt for farmasøytisk industri? Er Dagbladet en pådriver for utviklingen?

Samme dag som den skremmende forsiden lyste mot meg i Narvesen-kiosken fikk jeg et reklameblad for Apotek-1-kjeden i postkassa. Der var ei av sidene tilegnet diabetes. Selvfølgelig kan de si at de ønsker å informere for å forebygge, eller noe i den duren. Men er det derfor de bruker sine tjente kroner til å reklamere? Jeg tviler. Nei, de selger selvfølgelig mer hvis folk blir syke. De tjener kanskje ikke så mye på blå resept, men mersalg er apotekbransjens viktigste profitt.

Dagbladet er verstingen av avisene, men de nekter å innrømme det. Vi inviterte avisa til debatten, men da sjefsredaktøren aldri svarte fikk jeg til slutt kontakt med redaksjonssjef Hilde Schjerve som er fagperson på helse, og antakelig sentral i utforming av disse forsidene. Hun er den som gir det offisielle svaret fra avisa. «Utgangspunktet er feil; for det første skriver vi lite om psykisk helse, og for det andre føler vi oss ikke kallet til å diskutere hvorvidt vi bidrar til medikalisering av samfunnet. Tvert imot høster vi kritikk for det motsatte: At vi lemper for mye ansvar over på folk i forhold til hva de selv kan gjøre for å forebygge livsstilsykdommer, eks. med våre artikler om trening og kosthold. Når vi skriver om medisiner, er det tvert imot som oftest med kritisk blikk. VG fikk kritikk, blant annet fra divisjonsdirektør for psykisk helse, Arne Holte, i Folkehelseinstituttet for sitt oppslag om den angivelige økningen i antall deprimerte ungdommer. Jeg synes de er mer aktuelle i denne debatten enn oss,» svarer hun.

Makan til rotur mener nå jeg. Å gi skylda på VG er å snakke seg bort. Forsiden i dag er bare en av mange. De handler om kreft, flått, slag, hjerteinfarkt og alt mulig nifst. Ofte er det overskrifter a la dette, altså at man kan studere faresignaler og lese seg til at man er syk gjennom å lese Dagbladet. For de av oss som er hypokondere, eller bare naturlig redd for disse sykdommene er det klart at dette er skremselspropaganda med en eneste hensikt; å selge aviser. Når statsminister Erna Solberg i nyttårstalen snakker om psykisk helse og at halvparten får en eller annen form for psykisk lidelse i løpet av livet, var det ikke uten grunn. Vi er sårbare. Når Per Fugelli, den utrettelige legen og forfatteren formaner oss om å leve livet og slutte med å skremme hverandre, er det i høyeste grad noe Dagbladet bør ta til seg.

VG var en versting, men Dagbladet har overtatt. Å legge skylda på VG er for drøyt. Hvis Dagbladet tror at disse forsidene ikke gjør folk syke, tar de feil.

For cirka ti år siden slukte jeg alle slike oppslag. Ofte var det en liten «boks» i saken der man kunne lese fakta om symptomer osv. På det verste trodde jeg på meg 4-5 krefttyper samtidig, og det var ikke morsomt, men dødelig alvor. Symptomene slo ut i kroppen, som gjorde angsten større. Eksempel: Leser man at hvis et tegn på prostatakreft er at man går ofte på do, kunne du være sikker på at jeg måtte stadig på do. Dermed ble jeg enda mer sikker på at jeg var syk. Det samme når man skal sitte på do. Hvis et tegn på noe galt er løs mage og man frykter det, ja så slår hele min nervøse mage til for fullt. Det var et mareritt og det varte i flere år. Jeg går ikke til lege og tar prøver, så ergo måtte jeg ta tida til hjelp. Andre som flyr til legen tar opp legens tid på grunn av et avisoppslag. Den gang hadde VG skylda. Jeg var så pissredd at jeg ved et tilfelle satt innerst på toalettet og skalv hele natten igjennom. VG har blitt bedre og jeg har sluttet å lese alt Dagbladet vil ha meg til å lese. Det har hjulpet.

Først skriver man om kreft og annet, så når folk blir redde skriver de om psykisk helse. Bankers til å selge aviser.

«Å være menneske er en sykdom. Helbredelse er umulig. Men all vår streben står i å finne et smertestillende middel», skrev Hans Børli.

Psykiske lidelser inkluderer bl.a. angst, depresjoner, psykotiske tilstander og rusavhengighet. Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser at psykiske lidelser koster Norge mellom 60 og 70 milliarder kroner i året. Mange faller ut av jobb og blir trygdet, noen dør tidlig. «En av fem i Norge sliter til enhver tid psykisk. Vi vet at psykiske lidelser hindrer livsutfoldelse, lek og evnen til å utnytte egne ressurser. Vi vet at kostnadene er massive, for samfunnet og for den enkelte, men mest av alt; vi vet at vi har behandlingsmetoder som virker og i tillegg er kostnadseffektive. Vi er alle med på å betale for kostnadene av vår felles psykiske helse. 40% av alle sykemeldinger skyldes psykiske lidelser». Disse linjene stod i et felles presseskriv fra en rekke fagfolk; blant annet legene Mads Gilbert, Ingvar Wilhelmsen, Finn Skårderud og Svein Øverland.

Ingvard Wilhelmsen er legen som stiftet en liten hypokonderklinikk i Bergen for en del år siden, og som siden har kunne leve på den alene, ikke minst i form av foredrag og boksalg. Folk er redde, vi kjenner oss igjen og Dagbladets bløff om at de ikke har noe som helst med psykisk sykdom eller at skremselen gir økt profitt holder ikke vann. Apotekbransjen må gni seg i hendene hver gang Dagbladet lager skremmeshow på forsida.

Hans Skjervheim sa at «ein skal ikkje ta det diagnostiske språket med seg ut av sjukehuset; då blir heile verda eit sjukehus». Dagbladets agenda med disse forsidene er selvfølgelig profitt, men de bruker diagnoser for å gi seriøsitet til det hele.

Når de nekter å stille i debatten i regi av Protestfestivalen kan det ikke skyldes annet enn vegring mot å forsvare seg mot påstandene.

Ingen vet om forsidene faktisk kan forårsake kreft, men vi vet de kan forårsake psykiske lidelser.

Debatten får du onsdag 17. september, med blant andre legen Jørgen Skavlan, psykologspesialist Svein Øverland og foredragsholder og psykoterapeut Anders Tangen i panelet.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s