Skal pengene styre alle festivaler?

sundstrom «Finnes det noen appellinstans for truede arter i kulturens verden? En rødliste for festivaler som er så spesielle at de knapt noen gang kan gjenskapes om de mister sitt drivstoff? Kan noen fortelle vår tids fyrste, Staten, at den viser lite mot og dårlig dømmekraft hvis den utsetter seg for risikoen ved å kvitte seg med sin narr?» skriver professor i sosialmedisin og fastlege Steinar Westin til det kommende programheftet for Protestfestivalens 15-årsjubileum. Westin er ingen hvem som helst, men en sjelden engasjert lege og professor, som spesielt har engasjert seg for de svakeste. Han er kompis med Per Fugelli, som var den som først fortalte han om den spesielle festivalen i Kristiansand. Hans bestevenn og kollega Fugelli omtaler han vekselsvis som «en engel» og en «degenerert levemann». Jeg er født med rettferdighetssans», sa Westin da han ble intervjuet av Klassekampen 22. juli i fjor.

Når kulturrådet faser ut støtten til festivalen har de glemt at noen festivaler er annerledes. De har glemt at noen festivaler aldri skal eller kan belage seg på kommersiell støtte.  Det å belage seg på sponsorer er ingen enkel sak for en Protestfestival. Men når vi ikke har noe valg, så har vi ikke noe valg. I år har vi mer enn 400.000 i sponsormidler, noe som er mer enn noensinne, men nok toppen av det vi kan oppnå. Heldigvis er våre sponsorer vel vitende om hva vi bedriver.

Når skipsreder Einar Rasmussen beklaget at han ikke kunne støtte Erik Byes minnepris, som er en del av festivalen, var begrunnelse at han ikke er delaktig i hvem som får prisen. Det kunne jo være noen han ikke identifiserte seg med. Vi forstår han, og derfor må det finnes andre løsninger for de spesielle festivalene.

For noen år siden var vi i gang med et samarbeid med Peace & Love-festivalen i Sverige, men så døde den av millionunderskudd. Nå gjenoppstår den men møter problemer fordi sponsorer blander seg inn i programmet.

Artisten Stefan Sundström som deltok på Protestfestivalen i kriseåret 2010 har trukket seg fra den gjenoppstandne festivalen i Sverige fordi kollegaene Kartellen likevel ikke fikk spille. Årsaken skal være at sponsorene ikke ønsket dem. Nå har flere artister stilt seg på Sundströms side med boikott

«Nästa gång är det vi som blir portade,» sier Sundström til Aftonbladet.

Alt ordnet seg til det beste på Peace & Love. De sa opp avtalen med sponsoren, inviterte Kartellen inn i varmen igjen, og med det også Sundström.

For Protestfestivalen er det helt utenkelig at noen skal blande seg inn i hvem som inviteres som deltaker eller hvilke tema vi tar opp. Men i 2008 da vi satte i gang en debatt om den nye ekteskapsloven fikk vi kjørt oss. Det samme skjedde for to år siden da vi tok imot Hells Angels.

Protestfestivalen er ikke Palmesus. Den er ikke kommersiell og skal ikke være det. Det er sørgelig at nødvendige festivaler skal dø fordi alt som har festival i navnet puttes i den samme båsen.

«Det er ikke rart Svein Inge Olsen strever med å holde Protestfestivalen i Kristiansand flytende i en tid hvor ensrettingen brer om seg og konformitetspresset øker på. Vi trenger flere avvikere, mennesker som lever og tenker annerledes. Det samme demokrati kjennetegnes ved at det gis levelige vilkår for avvikere, minoriteter og sta protestanter,» skrev Magne Lerø i Vårt Land for en stund siden.

La oss håpe Regjeringen har klekket ut en plan for oss og andre, før døden inntreffer. Det haster.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s