Halloween eller Hallo Venn?

scary-halloween-desktop-wallpaperFredag er det Halloween og søndag Alle Helgens Dag. Om ikke vi blir påminnet nok i dagliglivet skal vi altså den kommende helgen bli dynket i død og elendighet. I utgangspunktet er det positivt ment, i den forstand at vi skal tenne lys på grava til våre nærmeste og minnes dem på den måten. Halloween ødelegger dette bildet med sin skremselspropaganda. Har vi behov for å gå inn i hvordan kroppene våre ender opp? Har vi behov for å la barna våre bli skremt med død og helvete?

Halloween er en amerikansk tradisjon som opprinnelig het Alle Helgens aften og skulle være kvelden før vi minnes de døde. Tradisjonene står på mange måter som to motkulturer. Der vi på Alle Helgens dag går på kirkegården og tenner lys for våre døde kler vi oss på Halloween ut som dødningskaller og djevler. Egentlig et forunderlig fenomen. Ut av gravene kommer selveste Satan for å lage forestillinger i hodene våre. Kontrastene er mange. Hedninger tror ikke på guder og religion, og skulle vel således heller ikke tro på Satan. Nok en kontrast i dette bildet.

Halloween ble bygget på hedenske skikker, gjerne knyttet til den keltiske høytiden «samhain». Ifølge gammel tradisjon feires halloween om kvelden 31. oktober, dagen før 1. november. Alle Helgens dag er alltid første søndag i november.

Halloween er et forholdsvis nytt fenomen i Norge, men definitivt kommet for å bli. I likhet med mye annet kom tradisjonen drivende over atlanteren fra USA. Her i landet er tradisjonen sterkt omdiskutert, nettopp på grunn av det hedenske. Kristne forsamlinger over hele landet arrangerer Hallo Venn som en motsats mot Halloween. Det interessante her er at selv i kristne kretser henger kommersielle hensyn høyt. Det gjelder nok spesielt i USA. Det er nok en av årsakene til at amerikanerne har trykket tradisjonen til sitt bryst, selv i sørstatene som ofte kalles «bibelbeltet». Det finnes kristne som hyler høyt og protesterer mot tradisjonen, men i stor grad tror jeg kommersielle hensyn gjør det hedenske spiselig. Det ligger mye penger i salg av drakter, masker osv. Her i landet har de kristne ennå ikke helt klart å leve med dette, og har altså etablert Hallo Venn som ofte koster en del å delta på.

Kontrastene mellom Hallo Venn og Halloween side om side samtidig får meg til å tenke på rockefestivaler på 60-tallet der predikanten Billy Graham holdt korstog i nærheten av festivaler som Altamont. Jesus-revolusjonen skulle være en motsats til dop, synd og hedenskap. Merkelig nok så tente Jesus-revolusjonen ikke bare blant hippier, men også middelaldrende forretningsmenn og predikanter. Halloween engasjerer ikke bare barneforeldre, selv om vi utgjør tyngden.

I alle år har det religiøse og det hedenske stått mot hverandre, og det er jo naturlig som de motsatsene de er mot hverandre. Under Halloween kler man seg ofte ut med skumle og til dels makabre masker og drakter som hekser, skjelett, flaggermus og svarte katter. Gresskar, utskjært som et fjes er også blitt et symbol, gjerne med levende lys inni. Barn synes dette er moro og særlig fordi det i tradisjonen inngår å gå å ringe på dørene for å be om godteri. På Hallo Venn får man beskjed om å kle seg med snille kostymer.

Jeg for min del tenker at det er atskillig mer koselig å utstyre barna med koselige kostymer, ekstra godteri og hjemmelaget pizza på en sånn kveld enn å skaffe seg skjelettkostymer. Da er det også mye triveligere å ta barna med på kirkegården når søndagen kommer. Næringslivet kan utnytte det på sin måte. Før min vesle datter på 7 år gikk på skolen i dag snakket hun om Halloween og om feiring med klassevenninner. Det siste hun sa før hun forsvant ut døra var at hun ville jeg skulle kjøpe nytt prinsessekostyme.

Jeg liker ikke døden og hadde uansett ikke kjøpt Halloween-utstyr, men med et sånt vakkert ønske for en sånn makaber dag er det fristende å la henne få ønsket sitt oppfylt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s