Moral(es)preken i Kristiansand om kapitalismen?

tidsbilde.indd11.februar møtes to av landets mest fremtredende meningsytrere i Kristiansand for å diskutere tilstanden på samfunnet når vi nå er i starten av 2015. Arrangør er Protestfestivalen.

Når man skal gi en diagnose på en tilstand kan det være godt å ha en lege og professor i sosialmedisin blant oss. Per Fugelli er også mottaker av Fritt Ords pris, og således vant til å snakke fra levra. Vebjørn Selbekk er sjefredaktør i den kristne avisa Dagen og vant til å kommentere hva som skjer i samfunnet. Dessuten er han modig, det har vi sett i debatten om ytringsfrihet, som også står på agendaen i Kristiansand.

På sett og vis står de på hver sin side av det politiske Norge, men vil de bli enige?

Større ulikhet er et av hovedtemaene. Det trenger vi å snakke mer om. Stadig nye grupper blir avdekket som fattige, til og med i verdens rikeste land. Relativ fattigdom er en like alvorlig trussel som reell fattigdom fordi det skaper usynliggjøring, mistrivsel, misunnelse, mobbing og konflikter.

Når nærmere 100.000 barn i Norge regnes som fattige, og tallet er økende burde flere enn de to 85-år gamle tidligere statsministere Odvar Nordli og Kåre Willoch rope varsko. Barna er viktigst, men nå står også kunstnerne frem som en gruppe i akutt pengenød. Dagbladet skriver at snittlønna til en kunstner er på 89.000 kroner, en nedgang på ni år.

Større ulikhet regnes også som hovedårsaken til at Jonas Gahr Støre har sendt Arbeiderpartiet til rekordhøye målinger før høstens lokalvalg. Men er det nå så sikkert at sosialistene sitter med løsningen? Arbeiderpartiet har siden Gerhardsens tid vært arkitekten bak arbeidslinja, som innbefatter at alle voksne skal i fullt arbeid. Når både mor og far jobber fullt har det skapt et samfunn med høyere levestandard og større utgifter. Er man da alene, eller blir alene med barn er man straks i faresonen for å regnes som fattig.

Større ulikhet er langt fra bare et norsk fenomen. Økonomen Thomas Piketty fikk enorm oppmerksomhet da han mot slutten av fjoråret besøkte Norge med sin murstein av ei bok der han advarte sterkt mot større ulikhet i Europa. Han omtalte Norge som en versting.

Før jul skrev Dagens Næringslivs glimrende kommentator Kjetil Alstadheim en rapport fra Klimaforhandlingene i Lima der han formidlet hvordan Bolivias president Evo Morales ble sett på «som en full onkel de helst hadde sett ikke kom i år». Men Morales var ikke full, bare fokusert på å avskaffe kapitalismen. Han omtalte flere av de tilstedeværende for å være både tyver og løgnere. «De stjeler vår fremtid,» sa han om de rike landene i verden. Lengst nord i verden sitter vi, og om Norges miljøvernminister Tine Sundtoft var representert i Lima vil jeg tro representanten fra Lillesand vred seg i stolen. Morales sa noe viktig da han prekte langt over sin tilmålte tid. «Fellesskap er viktig. Kapitalismen er døden», tordnet han.

«Fellesskapet» vekker fort assosiasjoner til «flokken» som Fugelli stadig snakker om, så dette lover godt for en gøy og opphetet debatt i Kristiansand.

Morales hevdet at vi ikke løser problemet med mange millioner. Vi må få slutt på systemet, sa han. I gårsdagens Dagbladet får Morales skryt for å ha fått landet på rett kjøl. Det taler for at Morales er en man burde lyttet til, også i Lima. «Fra han overtok i 2006 har denne bondepresidenten som ledet kokabøndene, gitt Bolivia et bedre og stødig statsstyre. Statens økonomi er ryddig. Rikdommene er omfordelt og fattigdommen merkbart mindre. Helse og utdanning når frem til nesten alle. Og framfor alt er urfolkene, flertallet av innbyggerne, for første gang på et halvt årtusen fullverdige deltakere i samfunnet og statsstyret», skriver avisen.

I Hellas har nylig et stort parti med gamle maoister, kommunister og anarkister tatt over makten. Målet deres er å slette halvparten av den gigantiske statsgjelden. EU har med andre ord neppe vært noen lykke for Hellas. Når den nye statsminister Alexis Tsipras har fått sitte en stund og dvelt over en skyhøy arbeidsledighet med 60 prosent ledighet blant unge, er det mange som lurer på hvordan han vil gripe det an. Kan kapitalismen være på retrett i Europa?

I så fall får Fremtiden i Våre hender-grunnlegger og antikapitalist Erik Dammann drømmen sin oppfylt, en drøm han ikke trodde var mulig, da han talte under mottakelsen av Erik Byes minnepris i 2010.

Kan sjefredaktør i Fædrelandsvennen og moderator Eivind Ljøstad få lirket noe lurt ut av debattantene i Kristiansand?

Selbekk og Fugelli som møtes til samtale i Kristiansand er uenige om mye, men jeg har vel en følelse av at om de ikke er enige i alt rundt kapitalismen, vil de begge se på større ulikhet som den store Satan i systemet.

Har du ledig tid, bør du absolutt møte opp for å høre dem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s