Bra damer

«Mener festivalen at det ikke finnes kvinner som kan inspirere festivalen?»

Dette skrev fem feminister i Fædrelandsvennen og Klassekampen før årets Protestfestival 13. september. Anført av kjente feminister som Kari Henriksen, Ann-Kristin Olsen og Birgitte Kleivset klarte i alle fall kvinner mer enn det jeg som mann har klart i år, nemlig å få en grundig pressedekning rundt årets festival. Bakgrunnen for «feministprotesten» var at Protestfestivalen i mange år har hatt fem inspiratorer som tilfeldigvis alle var menn.

I sin anmeldelse av boken «Et varsel om uro – Rapport om fenomenet Protestfestivalen» skriver Magne Lerø på KulturPlot at jeg ikke er typen som later som om en kvinne har vært inspirator for å fremstå som mer politisk korrekt.

Det stemmer.

Men selvsagt finnes det kvinner som kan inspirere, man må bare grave dypere i bunken for å finne dem og det er ikke så rart. Inn til for noen tiår siden var det som regel menn som var ute og skaffet seg et navn, mens kvinnen holdt seg hjemme. Uansett hvor man leter i lister over personer som har fått medaljer, vunnet priser eller blitt hedret på noe vis, er det en stor overvekt av menn. Nobels fredspris er bare et eksempel. Det er jo nettopp derfor at det fortsatt finnes feminister som kjemper for likeverd og likestilling mellom kjønnene. Det var likestillingskampen på 70-tallet som for alvor tok tak i tematikken og ikke minst det faktum at kvinner vel så mye som menn kan være forbilder. Et kjent ordtak sier at bak enhver sterk mann, står en enda sterkere kvinne. Det skal ikke stå på meg å få dem frem i lyset.

Jeg bestemte meg derfor å grave dypt i bunken og gikk grundig til verks. Deriblant søkte jeg på alle som har fått Kongens fortjenestemedalje de siste femti årene.

Protestfestivalen har nå hatt en gjennomgang av sitt galleri av inspirasjonspersoner. Sammensetningen skal avspeile de verdier som festivalen vil legge til grunn for virksomhet og programinnhold.

Søren Kierkegaard, Rosa Parks og Elizabeth Hoff er kommet inn som nye; mens Axel Jensen nå er permittert som mindre aktuell for denne posisjonen.

Kierkegaards tenkning har etter vår oppfatning fått fornyet aktualitet; inkludert at han passer også inn i vår intensjon om å være Nordens verdifestival.

Elizabeth Hoff har påvirket oss dypt etter at vi ble kjent med henne som vinner av Erik Byes minnepris i 2018. Hun er – med god grunn – blitt omtalt både som «verdens modigste person» og som «Nordens Mor Teresa».

Vi vurderte å ta inn Martin Luther King, men valgte i stedet å gå et steg lengre tilbake i historien til Kings egen inspirator, Rosa Parks. Hun var en sentral pioner for borgerrettsbevegelsen i USA; særlig kjent etter at hun 1. desember 1955 nektet å følge kommunale regler om rase-segregering på bussen til Montgomery i Alabama.

Høsten 2018 besøkte jeg King Center i Atlanta og byen Selma der den kjente protestmarsjen fra Selma til Montgomery fant sted delvis til Rosas ære i 1965 og fikk historien om afroamerikanernes kamp den gang. Ved å velge Parks har festivalen – på høy tid – også fått en farget person med i galleriet.

Når jeg først var i gang med å finne bra damer, valgte jeg også å se til musikken. Helt fra jeg var 4-5 år gammel har musikk vært helt sentral del av livet. Jeg sang som barn, og kjøpte min første kassett allerede som 10-åring i 1973. Kassetten het «Down the Dustpipe» og var med boogie-bandet Status Quo som raskt ble en favoritt. Etter hvert oppdaget jeg at det fantes mange bra damer i musikken; Suzi Quatro, Blondie, Nina Simone, Etta James, Nina Hagen, Sammi Smith, Madonna og ABBA. Sistnevnte var veldig likestilt med to fra hvert kjønn.

På 80-tallet sa jeg opp jobben for å jobbe frivillig på nærradio, så gal kan man bli når man går inn for noe med hud og hår. Senere ble det en periode jobben min til nærradioene i overgangen 80-tallet til 90-tallet gikk konkurs i tur og orden.

Det ble mye musikk, sport, religiøse program og nattsendinger, men musikken lå alltid i bunnen. Lengstlevende var nok programmet «Nytt og Godt» hvor min kompis Jon Arne Sandrib og jeg i mer enn et tiår boltret oss i det siste innen countrymusikken. Etter hvert ble det en stor platesamling, ikke minst etter at CD-plata kom i 1987. På 90-tallet, som var et mørkt tiår på mange måter, i alle fall siste del av det, ble musikalske favoritter fra tiårene før til stor livreddende trøst. Også her mange bra damer.

Vi forelsket oss i Olivia Newton-John, Agnetha Fältskog, Suzi Quatro og Inger Lise Rypdal.

Min første musikalske favoritt var Linda Ronstadt.

Og siden har jeg vært avhengig av musikk. Jeg skrev en stund også om musikk i aviser og ble oppringt for kommentarer om musikk.

I forbindelse med ur-innføringen av to damer som inspiratorer til Protestfestivalen satte jeg meg ned og plukket ut 50 bra damer med 50 bra låter som i sin helhet kan høres på Tidal-gruppa jeg lagde under mappa «Girl Power».

Her er 21 av de nålevende: (Rekkefølgen er tilfeldig):

 • Loretta Lynn – Everybody’s Wants To Go To Heaven (2016/1965)./ + «Don»t Come Home A Drinkin (With Lovin on Your Mind (1967)
 • Dolly Parton – Coat Of Many Colors (1971)
 • Joan Baez – Diamonds And Rust (1974)
 • Marianne Faithfull – The Ballad Of Lucy Jordan (1974)
 • Patti Smith – My Blakean Year (2004)
 • Carole King – You’ve Got A Friend (1971)
 • Emmylou Harris – Wayfaring Stranger (1980)
 • Linda Ronstadt – Blue Bayou (1977)
 • Jessi Colter – Storms Never Last (1975)
 • Rosanne Cash – Crawl Into the Promised Land (2020)
 • Gillian Welch – You Only Have Your Soul (2020)
 • Mary Gauthier – Mercy Now (2005)
 • Lucinda Williams – Man Without A Soul (2020)
 • Margo Price – Hands Of Time (2016)
 • Rhiannon Giddens – At the Purchaser’s Option (2017)
 • Brennen Leigh – Outside the Jurisdiction of Man (2020)
 • Dawn Landes – My Church (2018)
 • Lori McKenna – Old Men Young Women (2016)
 • Sheryl Crow – Redemption Day (1996)
 • Lauren Mascitti – God Made A Woman (2020)
 • Brandi Carlile – The Joke (2017)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s