Felicia Feldt og Mian Lodalen til Protestfestivalen

Högupplöst Felicia&mianBoken «Felicia Forsvann – I skyggen av verdens beste mamma» kom ut på norsk i fjor. Felicia beveget hele Norge da hun deltok i Skavlan der hun fortalte om oppveksten med moren, den kjente «barneoppdragelsesguru» Anna Wahlgren. Både hun og morens deltakelse i Skavlan vakte voldsomme diskusjoner.

«Felicia Feldts gjentatte forsøk på å begrave moren og gå videre er dømt til å mislykkes. For de er jo helt like,» skriver Marit Slotnæs i Morgenbladet.

Felicia er nummer tre i en søskenflokk på ni barn. Det var fire pappaer og enda flere menn. Men bare en mamma. Verdens beste mamma? I boken «Felicia Forsvann» tar hun et kraftig oppgjør med moren Anna Wahlgren – forfatter av den velkjente “Barneboka” som har vært en nordisk bestselger i flere tiår. Med Sove hele natta-kuren har hun hjulpet tusentalls foreldre til å gi barna sine en trygg, uavbrutt og tilstrekkelig nattesøvn.
Boken er en sår skildring av en barndom i skyggen av en selvopptatt mor, og hvilke spor det har satt i den voksne kvinnen.

Med seg til Protestfestivalen har Felicia fått med seg Mian Lodalen, kjent lesbisk feministikon, som introduserte ordet «flata» i Sverige. Mian skrev boken «Krummeklubbens skamlösa systrar» (Smuleklubbens skamløse søstre), om lesbisk kjærlighet. Hun har også skrevet en bok om sin far, som danner grunnlaget for at disse to damene nå står sammen på scenen. Også Mian Lodalens bok er utgitt på norsk. Hun er aktivist, forfatter og engasjert i dyrerettigheter, feminisme, inseminasjon, kvinnekamp og ellers politikk på venstresida. Hun er kjent for å ha en kvass penn og et varmt hjerte.
De to svenske kvinnene vil samtale om sine bøker, livet deres og det vil være åpent for debatt og spørsmål, «latter og tårer», som de sier.

Damene deltar på Protestfestivalen mandag 15. september, på dagen der barn og foreldre er tema. Debatt om fattige barn, og skilsmissebarn står også på programmet denne mandagen.

Vi skal fortsette med å rive ned gjerder. Kontrastene skal være enorme. Jeg for min del er veldig glad for at disse to nå kommer til festivalen. Temaet er evig aktuelt. Vårt forhold til foreldrene våre vil prege oss resten av livet, på godt og vondt.

Påsken handler om liv og om død, om kjærlighet og hat, om tilgivelse og svik. Vårt forhold til foreldre kan omfatte alt dette, og mer til. Vi velger ikke våre foreldre, men de har valgt oss. Dermed stilles det større krav til foreldre enn barn, selv om barna er voksne. Vi har ikke valgt å komme til verden, men vi har valgt å sette barn til verden. Det krever ansvar.

For de som feirer den kristne påsken vet vi at det er den viktigste høytiden i kristendommens historie. Det var da Jesus ble sveket, korsfestet og døde, men også da han sto opp igjen fra de døde. De aller fleste av oss bruker påsken til fjellferie, bypåske eller utenlandsreise og tenker lite på det som skjedde i påsken. Jeg ble født palmesøndag og bodde mitt første år i en stall, så mulig det har gitt meg tanker rundt påsken. Men det vi alle kanskje kan bruke påsken til er å tenke over relasjoner, hva vi vil med livet og hvilke verdier vi ønsker å overføre til våre barn.

Så kan vi se fremover mot september, og glede oss til møtet med to engasjerte og tøffe damer og deres sterke historie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s